Dagsprogram Rhen & Mosel

Tyskland med Rhen och Mosel 16–24 september 2016

Dag 1, fredag 16.9

Avresa med Rosella på morgonen och en god frukostbuffet ombord. Den långa resan söderut börjar efter ankomst till Kapellskär och dagens slutmål blir Malmö och Finnlines som tar oss till Travemünde. Fartyget avgår kl. 22.00. Middag ombord.

Dag 2, lördag 17.9

Innan ankomst till Travemünde äter vi frukost ombord. Därefter börjar vi resan genom Tyskland. Under dagen passerar vi flera tyska storstäder, Hamburg, Hannover och Kassel innan vi till kvällen kommer fram till Wiesbaden och Centro Hotel Klee am Park. Vi äter gemensam 3-rätters middag på en lokal restaurang i staden.

Dag 3, söndag 18.9 

Efter frukost på hotellet fortsätter vi resan mot Bernkastel, mitt i den välkända Moseldalen. Här ska vi bo i fyra nätter på Hotel Moselblümchen och staden blir vår utgångspunkt i det böljande vinodlingslandskapet. Medeltida riddarborgar, branta vinsluttningar och genuina korsvirkesbyar väntar på oss. Gemensam middag. Kvällen fri för egna upptäckter och hotellet ligger bra till, mitt bland de romantiska gränderna i Bernkastels gamla stadskärna.

Dag 4, måndag 19.9 

Efter frukost åker vi mot Trier, Tysklands äldsta stad grundad redan år 16 f. Kr. Här finns antika byggnader och konstskatter i mängder och staden är en del av UNESCOs världsarv. Här möts vi av en lokalguide som visar och berättar om Triers spännande historia. Lite senare på dagen äter vi gemensam lunch och fortsätter med vinprovning. Kvällen fri.

Dag 5, tisdag 20.9

Vi fortsätter utforska trakten kring Bernkastel. På morgonen besöker vi den medeltida borgen Burg Eltz, som härstammar tillbaka till 1100-talet. Borgen är fortfarande i samma familjs ägo, familjen Eltz som har förfogat över borgen i 33 generationer. Lite senare på dagen tar vi oss an Moselfloden och njuter av en båttur i det vackra flodlandskapet. På eftermiddagen avsmakar vi det lokala vinet under en vinprovning i Cochem. Kvällen fri.

Dag 6, onsdag 21.9

Dagen är fri för egna strövtåg. Om man så önskar kan man delta i en vinvandring i den lilla orten Ediger-Eller. Vi kommer att vandra bland vinodlingarna hos Weingut Freiherr von Landenberg, som är en vingård, mer än 500 år gammal. Kvällen fri.

Dag 7, torsdag 22.9

Dags att starta resan hemåt. Vi lämnar Bernkastel och styr bussen mot Koblenz. På vägen besöker vi Lorelei-klippan, en känd utsiktspunkt vid Rhenfloden. Klippan är 132 meter hög och enligt legenden satt sirenen Lorelei här, kammandes sitt blonda hår och sjöng så vackert att sjömännen glömde de starka strömvirvlarna och klippreven och körde fartygen på grund. På kvällen äter vi en gemensam middag på en lokal restaurang i Koblenz.

Dag 8, fredag 23.9

Frukost på hotellet innan hemresan börjar på riktigt. Vi åker först till Düsseldorf internationella flygplats och släpper av de som ska flyga hem. Därefter fortsätter bussgänget till Travemünde och Finnlines som tar oss till Malmö.

Dag 9, lördag 24.9

Sista dagen kör vi på bekanta vägar genom Sverige. På kvällen är vi framme i Kapellskär där vi tar Rosella hem igen. Fartyget avgår kl. 20.00 och i Mariehamn är vi igen kl. 23.20.

Resenärer från Helsingfors

Avresa från Helsingfors torsdag 15.9 kl. 17.30. Bussen hämtar er i Stockholm utanför Stadsgårdsterminalen på fredag 16.9 ca kl. 10.30. 
Lördag 24.9 efter ankomst till Mariehamn kl. 23.20, vidare resa till Helsingfors kl. 23.45 med ankomst dagen efter kl. 10.10.