Sydnorge

Resan till Sydnorge är inställd, berörda resenärer kommer att kontaktas.

Vi åker när sommaren är som vackrast och solen står högst på himlen, till Kristiansand som är södra Norges största stad och bland annat känt för ”Posebyen”, med fina och välbevarade vita trähus från 1800-talet. Därefter går färden vidare till Stavanger, olje- och energistaden men också känd som universitetsstad med ett rikt kulturliv. Strax utanför Stavanger ligger blomsterön Flor og Fjaere, världens nordligaste tropiska trädgård med mer än 50 000 blommor i regnbågens alla färger. Här firade också Norges drottning Sonja sin 70-års dag.

Från Stavanger tar vi båtvägen vidare, genom Lysefjorden som kantas av fjäll som reser sig över 1000 meter över havet. Här ser vi också en av världens mest spännande utsiktsplatser, ”Preikestolen”, vars lodräta klippavsats stupar 600 meter rakt ner i fjorden. Om inte detta är nog så fortsätter vi resan rakt upp i fjällvärlden, via 28 st hårnålskurvor och vyer som tar andan ur de flesta. Vi får en rejäl dos av fjällnatur innan vi återvänder till Oslo där vi övernattar sista natten innan vi styr bussen hemåt igen.

Dagsprogram (pdf)


Avresa: 26.6, 7 dagar INSTÄLLD
utresa fredag kl. 07.30 från Mariehamn,
retur torsdag kl. 20.00 från Kapellskär.
Pris: 1 350 €
I priset ingår: 
- Buss- och båtresa t/r, frukostbuffé (utresa).
- Guidad visning på Norsk Oljemuseum, guidad rundtur i Stavanger, guidad visning på blomsterön Flor og Fjaere, kryssning på Lysefjorden och guidad rundtur i Oslo.
- Del i dubbelrum: en natt på Scandic Fornebu, en natt på Clarion Hotel Ernst, två nätter på Clarion Hotell Stavanger, en natt på Straand Hotell och en natt på Scandic Oslo City. Sex frukostar, två luncher och sex middagar.
Enkelrumstillägg: 245 €

Reseledare Anna Lampén-Boeving tipsar

”Trots att jag besöker många av världens naturunderverk flera gånger per år, runt om i världen, tröttnar jag aldrig på det fantastiska norska landskapet. Naturen är dramatisk, men ändå lättillgänglig. Du kan stanna med bussen och så har du ett fantastiskt vattenfall på fem minuters avstånd. Eller så kan du avnjuta dramatiska fjordar och lodräta, höga berg, där vatten forsar ner över kanten från båten som sakta glider fram på vattnet.

Tips inför resan!

  • Ta med kamera och laddade batterier och/eller en telefon med bra kamera.
  • En kikare kan också vara trevligt att ha med.
  • Bekväma skor är alltid bra, trots att vi inte ska ut på längre vandringar.
    Regnkläder eller paraply kan behövas, då vädret varierar.
  • Ta gärna med en kofta som du kan ha på dig i bussen. Det är alltid lite svårt att få jämn temperatur och en del vill ha det svalare, andra varmare i bussen. Själv klär jag mig lager-på-lager, gärna med en kofta eller scarf.

Välkommen med på en fantastisk Norgeresa. Jag ser fram emot att få dela upplevelser i det här vackra, dramatiska landskapet med dig!”

/Anna