Sök
Sök

Göta kanal - Framflyttad till 2022

En vacker kanal med en spännande historia!  

Resan är framflyttad till juni 2022. Bokade resenärer kontaktas och mer information kommer snart.

Göta Kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön, och tillsammans med Trollhätte kanal bildar de en vattenväg tvärs genom Sverige – från kust till kust.

Spännande historia

Göta kanal har en lång och spännande historia, som berört många genom åren. Man kan till och med säga att idén till kanalen föddes ur ilska, då en av de främsta anledningarna var att slippa danskarnas höga tullavgifter. Den drivande personen bakom kanalprojektet var greve Baltzar von Platen, som hade till sin hjälp Europas främste kanalbyggare, Thomas Telford. Byggandet av kanalen påbörjades år 1810, och år 1832 inviges den av Sveriges konung Karl XIV Johan. Kanalen som är 190 km lång har idag 58 slussar.

Klassisk kanaltur från Borensberg till Berg

Vid ankomst till Borensberg beger vi oss ut på en klassisk kanaltur med M/S Wasa Lejon. Vi åker från Borensberg till Berg där vi får uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta kanal med bl.a. alléer av ståtliga lövträd. Vi åker genom imponerande slussar, som vid första anblicken ser omöjliga ut att bestiga. Vi passerar sammanlagt nio slussar, bl.a. Östergötlands enda handdrivna sluss i Borensberg. Kanalturen fortsätter vidare genom en levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet. I ca 3,5 timme njuter vi av underbara vyer, gott sällskap och en smaklig lunch.

Linköping

Efter den rogivande kanalkryssningen åker vi vidare till Linköping, där vi spenderar kvällen och natten. Kvällen är fri för eget program. Du väljer även själv hur du spenderar lördag förmiddag fram tills avfärden från Linköping vid 14-tiden. För den morgonpigge ordnas en guidad rundtur i Linköping på morgonen. Därefter kan du besöka Gamla Linköping, Flygvapenmuseet eller tillbringa tid i Linköping centrum. I Friluftsmuseet Gamla Linköping får vi uppleva småstadslivet för hundra år sedan samt njuta av den rofyllda och unika miljön. Här finns gamla trähus, kullerstensgränder, historiska trädgårdar men även butiker, hantverk, caféer och restauranger samlade. Flygvapenmuseet är ett modernt teknik- och kulturhistoriskt museum som speglar det svenska militärflygets utveckling från pionjärtid fram till i dag. Båda besöken har fritt inträde och är valfria.


Avresa: 27.8.2021, 2 dagar 
utresa fredag kl. 07.30 från Mariehamn,
retur lördag kl. 20.00 från Kapellskär.
Pris: 249 €
I priset ingår:
buss- och båtresa t/r, frukostbuffé, båttur på Göta Kanal inkl. lunch, del i dubbelrum på Quality Hotel Ekoxen inkl. frukost samt guidad rundtur i Linköping.

Enkelrumstillägg: 30 €