Göta kanal

En vacker kanal med en spännande historia!  

DATUMET HAR PASSERAT FÖR DEN HÄR RESAN.

Kom med till Sveriges största besöksmål med över tre miljoner besökare årligen. Göta Kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön, och tillsammans med Trollhätte kanal bildar de en vattenväg tvärs genom Sverige – från kust till kust.

Spännande historia

Göta kanal har en lång och spännande historia, som berört många genom åren. Man kan till och med säga att idén till kanalen föddes ur ilska, då en av de främsta anledningarna var att slippa danskarnas höga tullavgifter. Den drivande personen bakom kanalprojektet var greve Baltzar von Platen, som hade till sin hjälp Europas främste kanalbyggare, Thomas Telford. Byggandet av kanalen påbörjades år 1810, och år 1832 inviges den av Sveriges konung Karl XIV Johan. Kanalen som är 190 km lång har idag 58 slussar.

Klassisk kanaltur

Vid ankomst till Borensberg beger vi oss ut på en klassisk kanaltur med M/S Wasa Lejon. Vi åker från Borensberg till Berg där vi får uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta kanal med bl.a. alléer av ståtliga lövträd. Vi åker genom imponerande slussar, som vid första anblicken ser omöjliga ut att bestiga. Vi passerar sammanlagt nio slussar, bl.a. Östergötlands enda handdrivna sluss i Borensberg. Kanalturen fortsätter vidare genom en levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet. I ca 3,5 timme njuter vi av underbara vyer, gott sällskap och en smaklig lunch.

Linköping

Efter den rogivande kanalkryssningen åker vi vidare till Linköping, där vi spenderar kvällen och natten. Kvällen är fri för eget program. För den morgonpigge ordnas en guidad rundtur i Linköping på onsdag morgon. Därefter gör vi en tidsresa för att uppleva småstadslivet för hundra år sedan, i Friluftsmuseet Gamla Linköping njuter vi av den rofyllda och unika miljön. Här finns gamla trähus, kullerstensgränder, historiska trädgårdar men även butiker, hantverk, caféer och restauranger samlade. Vi besöker även Flygvapenmuseum, ett modernt teknik- och kulturhistoriskt museum som speglar det svenska militärflygets utveckling från pionjärtid fram till i dag. Båda besöken har fritt inträde och är valfria.


Avresa: 11.6, 2 dagar Datumet har passerat för denna resa.
utresa tisdag kl. 07.30 från Mariehamn,
retur onsdag kl. 20.00 från Kapellskär.
Pris: 249 €
I priset ingår:
buss- och båtresa t/r, frukostbuffé, båttur på Göta Kanal inkl. lunch, del i dubbelrum på Quality Hotel Ekoxen inkl. frukost samt guidad rundtur i Linköping.

Enkelrumstillägg: 38 €