Bornholm – Danmarks solskensö nummer ett!

Många fina upplevelser och rejält med danskt hygge!

DATUMET HAR PASSERAT FÖR DEN HÄR RESAN.

Förutom kritvita sandstränder, rundkyrkor och de kända sillrökerierna bjuder Bornholm också på spännande upplevelser i småstäderna längs kusten, där vackra gamla hus, fina små butiker och mysiga caféer ligger sida vid sida.

Ön Bornholm är belägen cirka 40 km sydost om Skåne och har drygt 40 000 invånare. Landskapet är bördigt och kuperat, med både fält och stora skogar samt granitklippor. Här finns även många vattendrag, som rinner i djupa, trånga dalar. Det sägs att solen lyser lite mer på Bornholm och klimatet är behagligt. Somrarna är något mindre varma än i övriga delar av Danmark och vintrarna är mildare. September är en fin tid att besöka Bornholm. Med både ändlöst vacker natur, konst och smakrika matupplevelser blir semestern som en dröm!

Vi bor bekvämt på Griffen Spa Hotel i Rønnes centrum med fin utsikt över havet.


Avresa: 10.9, 4 dagar Datumet har passerat för denna resa.
utresa tisdag kl. 07.30 från Mariehamn, 
retur fredag kl. 20.00 från Kapellskär.
Pris: 795 €
I priset ingår:
Buss- och båtresa t/r, frukostbuffé, del i dubbelrum 3 nätter, frukost alla dagar, 2 luncher och 3 middagar. Rundturer och lokalguide samt reseledare.

Enkelrumstillägg: 105 €
Tillägg för rum med balkong mot havet: 84 €

Sista bokningsdag 20.8

Dagsprogram

Dag 1: Mariehamn–Bornholm

Avresa med Rosella kl. 07.00, sjöfrukost ombord. Lunch i trakterna kring Linköping och en bensträckare på eftermiddagen i Ljungby. Vid middagstid kommer vi fram till Ystad, där vi äter en gemensam middag. Bornholmsfärjan avgår kl. 22.30 och framme i Rønne är vi kl. 23.50. Bussen tar oss direkt till Griffen Spa Hotel.

Dag 2: Bornholm

Vi börjar vår rundtur med ruinerna av medeltidsfästningen Hammershus, Nordeuropas största borgruin. Därefter passerar vi Allinge-Sandvig, två små fiskelägen grundade på medeltiden. Lunchen intas på Gudhjem Røgeri, med en fantastisk utsikt över Östersjön. En promenad i gränderna vittnar om varsam restaurering och bevarande av den ursprungliga miljön. Klimatförhållandena och det höga antalet solskenstimmar ger mullbärs-, valnöts- och fikonträden gynnsamma förhållanden. Dagens sista stopp blir i den största och mest kända av Bornholms rundkyrkor, S:t Laurentius kyrka. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3: Bornholm

Dag tre åker vi mot öns centrum och Danmarks fjärde största skog Almindingen, och fortsätter sedan genom den gamla stationsorten Østermarie ut till kusten, till de fina fiskelägena Bølshavn och Listed. Vi besöker även Danmarks vackraste stad, den lilla köpstaden Svaneke. Här finns många små konstverkstäder med glas, keramik, tavlor och textilier. Centrum för många av dessa aktiviteter ligger på Glastorget, där glaskonstnär Pernille Bülow har sin verkstad. Staden är även ett paradis för gottegrisar! Följ glassproduktionen i Svaneke glassmejeri, se arbetet i lakritsverkstaden eller ta en titt på choklad- och kolaproduktionen i de små butikerna.

Efter lunchen på Svaneke Bryghus besöker vi Høstet – en ekologisk plantage som producerar havtornsprodukter. Här blir det både rundvandring och smakprov på havtornsmarmelad och havtornsöl. Nexø är Bornholms näst största stad samt centrum för den danska fiskenäringen i Östersjön. I staden finns också författaren Martin Andersen-Nexös barndomshem. Hans mest kända verk är Pelle Erövraren och Ditte människobarn, som även filmatiserats. Fiskeläget Snogebæk är anlagt som en ö-hamn, en bit ut i havet. Här finns också en liten chokladfabrik, glasblåsare, konsthantverk och en glassfabrik. Turen tillbaka till hotellet går igenom det vackra böljande landskapet. Middag på hotellet.

Dag 4: Bornholm–Mariehamn

Tidig start, då färjan tillbaka till Ystad går redan kl. 06.30. Frukost ombord. Efter ankomst till Ystad börjar vi resan hemåt. Stopp för lunch och kaffe. Hemresan sker med Rosella kl. 20.00 och hemma på Åland igen är vi kl. 23.20.