Melodifestivalen

Upplev finalen live!

DATUMET HAR PASSERAT FÖR DEN HÄR RESAN.

I Melodifestivalen har Sveriges låtskrivare och artister gjort upp i populärmusik sedan 50-talet och det vinnande bidraget är Sveriges deltagare i Eurovision Song Contest (ESC). Festivalen består i dag av fyra deltävlingar, ett uppsamlingskval som går under namnet ”Andra chansen” samt en final som du har chansen att få uppleva live!

De sånger som är med i tävlingen ska vara nya musikaliska verk som inte får framföras offentligt innan tävlingen.

Melodifestivalen är det genom tiderna mest sedda underhållningsprogrammet i Sveriges Television. År 2011 intog Melodifestivalens sex avsnitt samt finalen av Eurovision Song Contest sju av de åtta topplatserna bland de mest sedda tv-programmen i Sverige.

Historik

Den första Melodifestivalen ordnades år 1958 och redan samma år debuterade Sverige i Eurovision Song Contest.

På 70-talet gjorde poppen inträde i den svenska musikvärlden, och 1973 gjorde ABBA sitt stora genombrott via festivalen, med sången ”Ring ring”. Året efter vann de Eurovision Song Contest med sången ”Waterloo”, och för första gången hölls Eurovisionen i Stockholm.

På 80-talet började festivalen att direktsändas, från att melodifestivalprogrammet tidigare varit förinspelat.

På 90-talet hade Sverige ett framgångsrikt årtionde med två vinster i Eurovision Song Contest. År 1991 vann Carola med ”Fångad av en stormvind” och år 1999 Charlotte Perelli med ”Tusen och en natt”.

På 00-talet skedde stora förändringar för Melodifestivalen. År 2000 var sista året som liveorkester användes i festivalen. Deltävlingsupplägget infördes år 2002 och skapade ett aldrig tidigare skådat intresse för tävlingen bland såväl allmänhet som låtskrivare. Med låten "Never Let It Go" tog Afro-Dite hem den första segern i det nya melodifestivalformatet.

Melodifestivalen börjar kl. 19.30.
På Friends Arena i Stockholm.


Avresa: 10.3, 2 dagar Bokningen av resan är stängd. 
utresa lördag kl. 13.30 från Eckerö,
retur söndag kl. 14.45 från Kapellskär.
Pris: vuxen 229 
barn 0 - 11 år 179 €
I priset ingår:
buss- och båtresa t/r, biljett till Melodifestivalen samt del i dubbelrum på hotell Scandic Star Sollentuna.

Enkelrumstillägg: 37 €