Sök
Sök

Reseråd och hälsobestämmelser

Våra destinationsländer är mycket säkra men det kan ändå vara bra att vara förberedd och ta reda på vad du kan göra om du råkar ut för sjukdom eller skada när du reser.

Allergisk eller åksjuk?

Önskemål om maten som ingår i resan – glutenfri mat, vegetarisk kost etc. – ska meddelas vid bokningen av resan.

Önskemål om att sitta tillsammans i bussen samt önskemål om rum nära varandra etc. ska meddelas vid bokningen. Eftersom det är hotellet som beslutar om rumsfördelningen kan vi inte garantera att de tar hänsyn till alla önskemål. Plats långt fram i bussen kan endast ske i mån av plats.

Europeiska sjukförsäkringskortet

Gemensamt för Finland, Sverige och Estland gäller det europeiska sjukvårdskortet som ger rätt till nödvändig sjukvård, som inte kan vänta tills du kommer tillbaka hem, hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.
Du kan läsa mer om det på FPA:s hemsida.

Tänk på att det europeiska sjukvårdskortet inte är ett alternativ till reseförsäkring och Viking Line rekommenderar dig som reser med oss att se över ditt försäkringsskydd inför resan och säkerställa att du är försäkrad om något händer.

Fästingar

Ska du vara borta ett tag och vara mycket ute i naturen ska du tänka på att Finland, Åland, Sverige och Estland på vissa ställen har mycket fästingar. De vanligaste sjukdomarna som kan spridas med fästingar är borrelia och TBE. Därför kan det vara bra att se över ditt vaccinationsskydd. Du kan vaccinera dig mot TBE men inte mot borrelia.

Mer information om Reseråd för olika destinationsländer finns på:

Vårdguidens hemsida 1177.se
Terveyskirjasto.fi – Resenärens vaccinationer (endast på finska)
Finlands Utrikesministerium – Resenärsinformation
God medicinsk praxis (Finland, på finska och svenska)

Om olyckan är framme, nödnummer 112

Nödnumret 112 gäller i Sverige, Finland och Estland. Ringer du t.ex. 112 i Estland så hamnar du hos den estniska räddningstjänsten. Detta nummer ringer du i brådskande nödsituationer då liv, hälsa, egendom eller miljön hotas eller är i fara, eller om det finns skäl att misstänka detta.

Reseförsäkring via ditt försäkringsbolag

Det är vanligt att ha en reseförsäkring i sin hemförsäkring. Logga in på ditt försäkringsbolags hemsida och kontrollera. Där kan du vanligtvis även skriva ut ett servicekort att ta med på resan. Servicekortet beskriver din försäkring och även vad du ska göra om du råkar ut för en skada.

Kontaktuppgifter till Viking Line Buss under resan är +358 (0)18 26 311
Ytterligare kontaktuppgifter finns på www.vikinglinebuss.ax/om-viking-line-buss/kontakt/