Sök
Sök

Gruppresor Åland 100

Välkommen till Åland – det stolta självstyrda öriket med 6700 öar och 100 år av egensinne

Åland på 100 minuter

Vår rundtur startar i Mariehamn, Ålands enda stad grundad år 1861 av den ryske tsaren. Mariehamn är idag en liten storstad, med ca 11 000 invånare och all tänkbar service. Från bussens fönster ser vi de viktigaste sevärdheterna, den stolta fyrmastade stålbarken Pommern, Stadshuset, esplanaden med sina ståtliga lindar, Självstyrelsegården med vårt åländska parlament och förstås centrum kring gågatan Torggatan. Strax söder om Mariehamn åker vi ut i skärgårdslandskapet där broar och vägbankar tar oss till Nåtö och Järsö. På våren blommar det så vackert här, växtlivet är rikt och har vi tur kan vi få se stora flockar med sjöfågel. Förr i tiden var det här som det uthålliga skärgårdsfolket fick sin belöning, i vattnen fanns gott om strömming som sedan såldes på marknader i närområdet.

Sjöliv och hantverk har alltid varit viktigt för ålänningar och vi gör ett stopp i Sjökvarteret, en levande marin miljö, med båtbyggeri, smide och hantverkshus. Turen tar oss därefter norrut, till Jomala och en liten glimt från medeltiden, den ståtliga St Olofs kyrka. Väl tillbaka i Mariehamn har vi hoppeligen fått en fin tur på vårt unika Åland, som dessutom snart fyller 100 år. Jubileumsåret startade på självstyrelsedagen den 9 juni år 2021 och fortsätter fram till den 9 juni 2022, då det är exakt 100 år sedan landstinget (det som numera är lagtinget) sammanträdde för första gången. Så återigen, varmt välkommen till Åland!

Turens längd ca 100 minuter.

Buss, minimi 30 pers och guide 395 € (söndagar 500 €)     

Kastelholm

Åland 100 kilometer

Vår rundtur startar i Mariehamn, Ålands enda stad grundad år 1861 av den ryske tsaren. Mariehamn är idag en liten storstad, med ca 11 000 invånare och all tänkbar service. Från bussens fönster ser vi de viktigaste sevärdheterna, den stolta fyrmastade stålbarken Pommern, Stadshuset, esplanaden med sina ståtliga lindar, Självstyrelsegården med vårt åländska parlament och förstås centrum kring gågatan Torggatan. Därefter åker vi norrut, till det historiska Åland.

Dagens första stopp blir vid Kastelholms slott, Ålands enda slott med anor från 1300-talet. Slottet ser vi från utsidan. Vi hinner också med en promenad genom Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, ett museum fyllt av åländska traditioner där man får en fin bild av hur en åländsk gård kunde se ut på 1800-talet. Vi besöker också Smakbyn, kocken Michael Björklunds krog, bod, bränneri och konferens. Passa på att handla åländska produkter i boden!

Färden går därefter vidare till Bomarsunds fästningsruiner, där vi får en inblick i den ryska delen av vår historia. Fästningen var på sin tid Ålands mest magnifika byggnadsverk och visst anar vi storheten än idag. Från norra Åland åker vi söderut för ett besök på Open Water Brewery, ett mikrobryggeri på den åländska landsbygden. Här lagas hantverksmässig öl i mindre satser. Dagens sista stopp blir på Amalias Limonadfabrik, Ålands enda limonadfabrik och faktiskt en av få i hela landet. Mycket gott samsas här under samma tak då man också kan köpa högklassisk choklad från Mercedes Chocolaterie.

Väl tillbaka i Mariehamn har vi hoppeligen fått en fin tur på vårt unika Åland, som dessutom snart fyller 100 år. Jubileumsåret startade på självstyrelsedagen den 9 juni år 2021 och fortsätter fram till den 9 juni 2022, då det är exakt 100 år sedan landstinget (det som numera är lagtinget) sammanträdde för första gången. Så återigen, varmt välkommen till Åland!

Turens längd: 4 eller 5 timmar

Buss, minimi 30 pers och guide 4 timmar 639 € (söndagar 752 €)
Buss, minimi 30 pers och guide 5 timmar 747 € (söndagar 830 €)  

Kontakta oss

Titta gärna in till oss, ring eller skicka en offertförfrågan.
Vi finns i Viking Lines resebutik på Storagatan 3 i Mariehamn.

Butikens öppettider
Mån–fre 10.00–15.00 

Telefon
018 26 311
Mån–fre 9.00–15.00

E-post
info@vikinglinebuss.ax
E-post behandlas vardagar kl. 9.00–15.00.


Kontakta oss

Titta gärna in till oss, ring eller skicka en offertförfrågan.
Vi finns i Viking Lines resebutik på Storagatan 3 i Mariehamn.

Butikens öppettider
Mån–fre 10.00–15.00 

Telefon
018 26 311
Mån–fre 9.00–15.00

E-post
info@vikinglinebuss.ax
E-post behandlas vardagar kl. 9.00–15.00.