Dagsprogram Frankrike

Normandies landskap och vackra ljus har förevigats av otaliga konstnärer. Men landskapets öde har också präglats av invasioner, från vikingarnas framfart till de allierades landstigning på Calvadoskusten 6 juni 1944. 

Normandies landskap och vackra ljus har förevigats av otaliga konstnärer. Men landskapets öde har också präglats av invasioner, från vikingarnas framfart till de allierades landstigning på Calvadoskusten 6 juni 1944. 

Dag 1 Hemorten – Trelleborg

Resan startar med Rosella på morgonen kl. 07.30. Efter att alla bänkat sig bekvämt i bussen i Kapellskär börjar vi vår resa mot Frankrike. Dagens slutmål är Trelleborg och TT-Lines färja till Travemünde. Övernattning ombord.

Dag 2 Travemünde – Lille

Resan fortsätter genom Tyskland där vi passerar städerna Hamburg, Bremen och Düsseldorf. På sen eftermiddag kör vi genom Holland och Belgien innan vi når franska gränsen och staden Lille där vi övernattar.

Dag 3 Lille – St. Malo

Färden går vidare genom det franska landskapet och vårt slutmål Normandie och staden St. Malo. Detta blir nu vår utgångspunkt för de följande dagarna. Landskapet här präglas av medeltida historia, lantlig grönska, badstränder och en mängd äppelträd. Och smakerna förstås, de franska! Vi gör en calvados- och ostprovning under eftermiddagen innan vi checkar in på vårt hotell.

Dag 4 St. Malo

Vi börjar dagen med ett av Normandies stora besöksmål, klippön Mont Saint Michel och klostret La Merveille, som tillsammans med Eifeltornet är den mest besökta sevärdheten i Frankrike. Det är mödan värt att ta sig hela den långa vägen upp till klostret för att få en storslagen vy över bukten, speciellt när man får se hur extremt snabbt tidvattnet väller in här. Skillnaden mellan hög och lågvatten just här är bland det största i hela Europa. Dagen avslutar vi med en ostronprovning i St. Malo.

Dag 5 St. Malo – Jersey

Dags att ta sig an Jersey! Denna ö är den sydligaste av kanalöarna och ön har också tillhört Frankrike för länge sedan. Idag har man en liknande status som Åland, med självstyre, egen lagstiftning och eget parlament. Vi gör en rundtur med buss och hinner också se den lilla huvudstaden St. Helier.

Dag 6 St. Malo – Paris

Dags att lämna St. Malo och Normandie för att åka vidare mot Paris. Frankrikes huvudstad lämnar ingen oberörd och alla har vi väl bildat oss en egen uppfattning om denna plats, om det så är via böcker, filmer, tidigare besök eller på något annat sätt. I Paris bor idag strax över 2 miljoner men räknar man in alla förorter så hamnar vi snarare på 12 miljoner. En riktig världsstad med andra ord. Vårt hotell Carlton´s ligger i Montmartre området som ligger bra till när man vill upptäcka Paris.

Dag 7 Paris

Vi inleder dagen med en guidad rundtur för att se de mest kända sevärdheterna, Eifeltornet, Triumfbågen, Notre Dame och Operan bara för att nämna några. Eftermiddagen är fri. Kanske någon väljer att besöka konstmuseet Louvren för att se berömda Mona Lisa eller kanske någon hellre vill shoppa i de läckra affärerna längs avenyerna. Möjligheterna här är oändliga.

Dag 8 Paris – Hemorten

Au revoir Paris! Dags att börja resan hemåt. För de som flyger går hemresan från Paris till Arlanda och därefter hemåt. För de som väljer att åka buss hem så åker vi denna dag från Paris till Düsseldorf i tyska Ruhrområdet. Övernattning här.

Dag 9 Düsseldorf – Travemünde

Vi fortsätter hemresan längs tyska vägar. Till kvällen kommer vi fram till Travemünde och TT-Lines färja som tar oss till Trelleborg. Övernattning ombord.

Dag 10 Trelleborg – Hemorten

Sista dagen går resan på bekanta vägar i Sverige. Till kvällen kommer vi till Kapellskär och Rosella som tar oss till baka til Mariehamn.


Avresa: 1.10, 8 dagar

Pris: 1659 €

I priset ingår:

  • buss- och båtresa t/r
  • del i dubbelhytt och dubbelrum
  • frukost alla dagar
  • alla i programmet nämnda utflykter och provningar
  • flygresa Paris-Stockholm, lunch eller middag alla dagar (OBS! Gäller om man flyger hem). Det är också möjligt att åka med bussen hela vägen hem och då kostar resan 1559 € per person.